Μπορεί το κλιματιστικό να αποτελεί την πιο εύκολη λύση για να δροσιστείτε το καλοκαίρι, αλλά δυστυχώς δεν είναι τόσο οικονομικό και οικολογικό. Δείτε υπέροχες ιδέες για δροσιά σε όλο το σπίτι χωρίς τη χρήση κλιματιστικού.
Τα κλιματιστικά μπορεί να βλάψουν το περιβάλλον και την υγεία μας (αν δεν συντηρούνται σωστά) καθώς απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Η βασική ιδέα είναι να ελαχιστοποιήσουμε τις εσωτερικές πηγές θερμότητας και να «διώξουμε» την ζέστη από το σπίτι μας! Για εσάς, όμως, που επιμένετε να κάνετε χρήση του κλιματιστικού η ιδανική ρύθμιση τους καλοκαιρινούς μήνες είναι 23 με 24 βαθμοί κελσίου.
Ανεμιστήρας Ένας καλός ανεμιστήρας οροφής θα ρίξει την θερμοκρασία μέσα στον χώρο σας κατά 3 βαθμούς ενώ καίει πολύ λιγότερο ρεύμα από το κλιματιστικό, εφόσον το μόνο που κάνει είναι να καθοδηγεί το ζεστό αέρα προς τα επάνω. Ένας ανεμιστήρας οροφής έχει χαμηλό αρχικό κόστος (20-150 ευρώ), ενώ καταναλώνει την ενέργεια που χρειάζεται ένας κοινός λαμπτήρας. Χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας στο υπνοδωμάτιο. Προτιμήστε τους χαμηλούς επιδαπέδιους που δεν σας «χτυπάνε» κατευθείαν στο σώμα, αλλά διαχέουν δροσερό αέρα στο δωμάτιο. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολύ καλαίσθητοι ανεμιστήρες και συγχρόνως αποτελούν την πιο απλή και υγιεινή λύση για μείωση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του σπιτιού. Επιπλέον είναι και μια πάρα πολύ οικονομική λύση, καθώς ένας μέσος ανεμιστήρας, με λειτουργία 12 ωρών την ημέρα καταναλώνει ενέργεια αξίας 8- 10 ευρώ το μήνα.
Tip Τοποθετήστε ένα μπολ με πάγο ή ένα μπουκάλι με παγωμένο νερό μπροστά στον ανεμιστήρα για ακόμη μεγαλύτερη δροσιά.
Βεβαιωθείτε ότι οι ανεμιστήρες οροφής δουλεύουν αριστερόστροφα Οι περισσότεροι μοντέρνοι ανεμιστήρες διαθέτουν ειδικό διακόπτη από τον οποίο μπορείτε να επιλέξετε τη φορά περιστροφής τους. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα πρέπει να βάλετε τον ανεμιστήρα να κινείται δεξιόστροφα ώστε να συμπιέζει τον ζεστό αέρα προς τα κάτω ενώ το καλοκαίρι ρυθμίστε τον να γυρίζει αριστερόστροφα για να κυκλοφορήσετε τον βαρύτερο δροσερό αέρα.
Ανεμιστήρας με υδρονέφωση Πρόκειται για έναν ειδικό αθόρυβο και αυτόνομο ανεμιστήρα. Τα 2 εκατομμύρια ανιόντα που απελευθερώνονται το λεπτό (από τον μηχανισμό ατμοποίησης) δροσίζουν τον χώρο σας οικονομικά και με υγιεινό τρόπο, γεγονός που τον καθιστά ιδανικό για οικιακή χρήση. Το ποσοστό υγρασίας που δημιουργεί στο ξηρό οικιακό περιβάλλον εξασφαλίζει μια ευχάριστη ατμόσφαιρα χωρίς να καταστρέφει τα έπιπλα και βοηθά τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα. O ανεμιστήρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξεχωριστά με ή χωρίς υδρονέφωση. Δροσίζει, ιονίζει και καθαρίζει την ατμόσφαιρα.
Κλιματιστικό Επιλέξτε κλιματιστικό Inverter που έχει τη δυνατότητα να μεταβάλλει τη συχνότητα περιστροφής του και κατά συνέπεια την απόδοσή του, καταναλώνοντας ακριβώς όση ενέργεια χρειάζεται. Αυτό σημαίνει ότι η θερμοκρασία του χώρου παραμένει σταθερή, χωρίς τα συνεχή σταματήματα/ξεκινήματα των συμβατικών συμπιεστών, επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση ενέργειας.
Συντηρήστε σωστά και έγκαιρα το κλιματιστικό σας Η συντήρηση μιας κλιματιστικής μονάδας έχει διπλό σκοπό. Την εξασφάλιση της λειτουργίας της, όσον αφορά στην απόδοση, αλλά και τον καθαρισμό της αποφεύγοντας τη δημιουργία μικρο-οργανισμών που μπορεί να βλάψουν την υγεία σας. Για την συντήρηση του κλιματιστικού σας κλείστε ένα ραντεβού πριν ξεκινήσει ο καύσωνας μιας και δεν θα βρίσκεται ψυκτικό να το κάνει ή θα σας χρεώσουν πολύ παραπάνω λόγω της περιόδου.
Κατάλληλη θερμοκρασία θερμοστάτη του κλιματιστικού Οι συνθήκες θερμικής άνεσης, όσον αφορά στη θερμοκρασία είναι μεταξύ 20 και 26 °C. Φροντίστε, λοιπόν, να προμηθευτείτε μια μονάδα, η οποία θα μπορεί να αναπληρώσει τις απώλειες/προσθήκες θερμότητας στον χώρο και ρυθμίστε τον θερμοστάτη σε μια θερμοκρασία μεταξύ των δύο παραπάνω. Ρωτήστε τους ειδικούς πριν αγοράσετε κλιματιστικό να σας πουν πιο είναι κατάλληλο για τα τετραγωνικά του χώρου στον οποίο θα το τοποθετήσετε. Ένα κλιματιστικό μικρότερο από αυτό που χρειάζεται ο χώρος θα κάψει πολύ περισσότερο ρεύμα και ποτέ δεν θα καταφέρει να φτάσει την θερμοκρασία που επιθυμείτε. Για τη σωστή λειτουργία του μην το βάζετε πάνω από τους 26°C, ούτε κάτω από τους 23 °C τις πολύ ζεστές ημέρες.
Συχνό καθάρισμα φίλτρων Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε τα φίλτρα τουλάχιστον μια φορά το μήνα. Έτσι θα αποφύγετε πιθανή συγκέντρωση μικροβίων και το κλιματιστικό σας θα αποδίδει καλύτερα. Η σκόνη που συγκεντρώνουν τα φίλτρα εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία του κλιματιστικού με αποτέλεσμα να μην αποδίδει σωστά και να καίει παραπάνω ρεύμα. Ανοίξτε το καπάκι του κλιματιστικού, αφαιρέστε τα, τοποθετήστε τα στη μπανιέρα κάτω από το ντους και πλύντε τα με νερό. Μόλις στεγνώσουν μπορείτε να τα βάλετε πάλι στη θέση τους.
Τοποθετήστε την εξωτερική μονάδα σε σημείο που δεν την βλέπει ο ήλιος Έτσι θα έχετε καλύτερη απόδοση 5-10%. Μια μονάδα που την χτυπάει ο ήλιος είναι πολύ πιο δύσκολο να λειτουργήσει ειδικά τις μέρες του καύσωνα.
Αλλάξτε τους λαμπτήρες πυρακτώσεως με LED Οι λάμπες πυρακτώσεως παράγουν πολλή θερμότητα, και κάνουν τη ζέστη μέσα στο σπίτι σας αφόρητη. Γι’αυτό κλείστε τα φώτα που δεν σας χρειάζονται. Θα γλιτώσετε θερμότητα αλλά και χρήμα! Τέτοιου είδους συσκευές και λαμπτήρες θα πρέπει να είναι μακριά από τον θερμοστάτη του κλιματιστικού σας, ειδάλλως θα έχετε λανθασμένη ένδειξη και το μηχάνημα δεν θα λειτουργεί σωστά. Επίσης, μπορείτε να αντικαταστήσετε κοινούς λαμπτήρες και σποτ με ενεργειακούς και σποτ LED, που δεν παράγουν καθόλου θερμότητα και έτσι θα κάνετε τεράστια οικονομία.
Αποφύγετε τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών Αποφύγετε όσο μπορείτε τη χρήση της ηλεκτρικής κουζίνας και του φούρνου, καθώς επίσης και το πλύσιμο πιάτων και ρούχων σε πλυντήρια τις πολύ ζεστές ώρες της ημέρας. Βάλτε πλυντήριο τις βραδινές και όχι τις μεσημεριανές ώρες. Επιλέξτε να μαγειρεύετε αποβραδίς για την επόμενη μέρα. Έτσι θα δώσετε ακόμη ένα σημαντικό χέρι βοηθείας στη θερμοκρασία του σπιτιού σας. Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το υπαίθριο μπάρμπεκιου ή μια ψησταριά εξωτερικής χρήσης ή επιλέξτε να φάτε μια δροσερή σαλάτα κι ένα σάντουιτς. Οι κατσαρόλες, οι βραστήρες και οι χύτρες ταχύτητας είναι μερικές ακόμα συσκευές που ανεβάζουν τη θερμοκρασία. Μην ξεχνάτε ότι μειώνοντας την εσωτερική θερμότητα του σπιτιού σας, θα χρειαστείτε πολύ λιγότερη ενέργεια για να το δροσίσετε.
Κρατήστε το σπίτι σας όσο πιο δροσερό γίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας Ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε το σπίτι σας δροσερό, είναι να κρατήσετε τις ακτίνες του ήλιου, τον ζεστό αέρα και την υγρασία εκτός.
Κουρτίνες Εφόσον μπορείτε, χρησιμοποιήστε λευκές κουρτίνες και αέρινα υφάσματα ώστε η θερμότητα να αντανακλάται μακριά από το σπίτι. Κλείνετε καλά τις κουρτίνες και τα παραθυρόφυλλα ώστε οι ακτίνες ή ακόμη και η αντηλιά να μην περνάνε στο εσωτερικό του σπιτιού σας. Ακόμα, μην αφήνετε καθόλου ζεστό αέρα να μπει μέσα στο σπίτι, παρά μόνο εάν φυσάει και τις ώρες που «δροσίζει». Προτιμήστε να αερίσετε το σπίτι τις απογευματινές ώρες ή πολύ νωρίς το πρωί.
Τέντες Εάν έχετε τέντα προτιμήστε να την έχετε κατεβασμένη κατά τη διάρκεια της μέρας και ανεβάστε τη το βράδυ ώστε να επιτρέψετε στον αέρα να περάσει και να δροσίσει το χώρο σας. Εάν δεν έχετε τέντα τοποθετήστε τουλάχιστον μια ομπρέλα θαλάσσης σε σημείο που να δημιουργεί σκιά στη μπαλκονόπορτά σας.
Υγρασία Η υγρασία κάνει την ζέστη ακόμα πιο έντονη και αφόρητη, γι’ αυτό προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε πολύ νερό τις ώρες της έντονης ζέστης. Μην έχετε βρεγμένα ρούχα μέσα στο σπίτι, μην ποτίζετε τα φυτά σας την ημέρα, και όταν κάνετε ντους, κλείνετε την πόρτα, ώστε η υγρασία και οι υδρατμοί να μην περνάνε στο υπόλοιπο σπίτι.
Μόνωση Όπως ακριβώς προσέχετε τον χειμώνα και τοποθετείτε αεροστόπ στις πόρτες και τα παράθυρα για να μην έχετε απώλεια θέρμανσης, το ίδιο ακριβώς πρέπει να κάνετε και το καλοκαίρι. Είναι σημαντικό να μονώσετε κάθε πιθανό σημείο από όπου μπορεί να εισχωρήσει ζέστη. Εάν χρησιμοποιείτε κλιματιστικό θα βοηθήσει στην απώλεια ψύξης που μπορεί να έχετε.
Σημαντικές Συμβουλές
⦁ Εάν το σπίτι σας είναι διώροφο προτιμήστε τις πρωινές ώρες να κάθεστε στον κάτω όροφο. Ο ζεστός αέρας είναι ελαφρύτερος και έχει την τάση να ανεβαίνει προς τα πάνω.
⦁ Εάν έχετε καθρέφτες απέναντι από μπαλκονόπορτες, αφαιρέστε τους την καλοκαιρινή περίοδο γιατί αντανακλούν την θερμότητα.
⦁ Εάν η θερμοκρασία του σώματος σας έχει ανέβει επικίνδυνα τοποθετήστε βρεγμένη πετσέτα ή παγάκια μέσα σε πετσέτα στο σβέρκο σας ή στους καρπούς σας. Θα βοηθήσει το σώμα σας να επανέλθει σε φυσιολογικές θερμοκρασίες αμέσως. Μπορείτε να προμηθευτείτε και θερμοφόρα που την τοποθετείτε στην κατάψυξη και μπορείτε να την έχετε κοντά σας για όσο χρειάζεται.
⦁ Καλό θα ήταν να καταναλώνετε όσο πιο πολύ νερό και χυμούς γίνεται. Ο οργανισμός σας χρειάζεται συνεχώς ενυδάτωση τους καλοκαιρινούς μήνες.
⦁ Το βράδυ ρίξτε δροσερό νερό με το λάστιχο στο μπαλκόνι σας και στους εξωτερικούς τοίχους.
⦁ Εάν έχετε τζάκι αφήστε ανοιχτό το καπάκι της καμινάδας για να μπορεί να περνάει ο αέρας και να δημιουργείται ρεύμα δροσιάς.
⦁ Χρησιμοποιήστε αφρόλουτρο με μέντα ή προσθέστε στο δικό σας αφρόλουτρο με έλαιο μέντας. Η μινθόλη που περιέχει προκαλεί μια επίδραση ψύξης στο δέρμα η οποία θα σας δροσίσει για το υπόλοιπο βράδυ.
⦁ Τα σωστά επίπεδα υγρασίας στον χώρο παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για να μην αισθάνεστε ασφυκτικά όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει. Τοποθετήστε κοντά στις μπαλκονόπορτες βάζα με νερό. Το νερό λόγω της ζέστης θα εξατμίζεται και θα κρατάει σε επιθυμητά επίπεδα την υγρασία. Μέσα στο νερό τοποθετήστε κλαδιά μπαμπού ώστε το αποτέλεσμα να είναι αποδεκτό και διακοσμητικά.
Τοποθετήστε θερμοανακλαστικές μεμβράνες στα τζάμια σας για θερμομόνωση και ηλιοπροστασία Είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος να κρατήσετε μακριά την ζέστη από το σπίτι σας. Αυτές οι μεμβράνες κόβουν την ηλιακή ακτινοβολία πάνω από 80% και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση λειτουργίας του κλιματιστικού κατά 30%. Επίσης προστατεύουν εσάς και τα έπιπλα σας από την υπεριώδη ακτινοβολία σε ποσοστό 99%.
⦁ Οι μεμβράνες παρέχουν ολοκληρωμένη λύση για την αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης των υαλοπινάκων, χωρίς να χρειάζεται να τα αντικαταστήσετε.
⦁ Κερδίζετε έως και 34% λιγότερο χρόνο, για να φτάσει το κλιματιστικό σας στην επιθυμητή θερμοκρασία μέσα στο σπίτι.
⦁ Επιλέξτε μεμβράνες ουδέτερου χρώματος. Μειώνουν σημαντικά την ανάκλαση του ήλιου, και την αύξηση της θερμότητας, ενώ δεν έχετε διαφορά στη φωτεινότητα του χώρου.
⦁ Αποφύγετε τις μεμβράνες που καθρεφτίζουν έντονα, διότι μειώνουν πολύ το εισερχόμενο φως.
⦁ Οι μεμβράνες θωρακίζουν επίσης το τζάμι και το μετατρέπουν σε τζάμι ασφαλείας.
⦁ Η τοποθέτησή τους πρέπει να γίνει από εξειδικευμένο συνεργείο. Διαφορετικά μπορείτε να βρείτε ηλεκτροστατικές μεμβράνες, ακόμα και διακοσμητικές που μπορείτε να τις τοποθετήσετε μόνοι σας καθώς και να τις αφαιρέσετε όποτε θέλετε ξαναχρησιμοποιώντας τις με τον ίδιο τρόπο. Δεν έχουν κόλλα στο πίσω μέρος και η τοποθέτηση τους γίνεται απλά ψεκάζοντας νερό στο τζάμι και βάζοντάς την μεμβράνη στο τζάμι. Δεν έχουν την ίδια απόδοση όπως οι θερμοανακλαστικές αλλά είναι μία εύκολη λύση για εσάς που νοικιάζετε.
Αλλάξτε τα τζάμια σας με ενεργειακά 4 εποχών Τα ενεργειακά τζάμια έχουν μια ειδική επίστρωση μετάλλων η οποία εμποδίζει τη ζέστη της υπέρυθρης ακτινοβολίας να εισχωρήσει στον χώρο καθώς αντίστοιχα και το χειμώνα αποτρέπουν τις χαμηλές θερμοκρασίες να επηρεάσουν την εσωτερική θερμοκρασία που ήδη έχουμε. Βγαίνει σε διάφορες αποχρώσεις όπως διάφανο, μπρονζέ ακόμα και σε γαλάζιο ανάλογα με την ιδιωτικότητα που θέλετε στο χώρο σας ή τις διακοσμητικές σας προτιμήσεις. Τα τζάμια αυτά είναι διπλά. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τη διατήρηση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του σπιτιού θα σας προσφέρουν και μια έξτρα ηχομόνωση σε σχέση με τα απλά τζάμια.
Χρώμα Προτιμήστε οι εξωτερικοί σας τοίχοι να είναι ανοιχτόχρωμα βαμμένοι και καλύτερα να είναι βαμμένοι λευκοί (και ιδίως η ταράτσα για εσάς που μένετε στον τελευταίο όροφο). Έτσι, η «πλάκα» δεν θα πυρακτωθεί εύκολα, και τα δωμάτια από κάτω θα είναι πιο δροσερά. Δεν είναι τυχαίο που το εθνικό μας χρώμα όσον αφορά τα σπίτια στις ζεστές περιοχές και τα νησιά, είναι το λευκό! Τους εξωτερικούς τοίχους επιλέξτε να τους βάψετε με χρώματα που έχουν ιδιότητες αποβολής της ηλιακής ακτινοβολίας. Ειδικά χρώματα θα σας προσφέρουν μείωση στη θερμοκρασία των δομικών υλικών έως και 12 βαθμούς. Έχουν υψηλή αντοχή στους υδρατμούς.
Φυτέψτε φυλλοβόλα δένδρα Φυτέψτε όσα πιο πολλά φυλλοβόλα δέντρα μπορείτε στον κήπο σας, στην ταράτσα και σε γλάστρες στην βεράντα σας. Τα φυλλοβόλα δέντρα, σωστά τοποθετημένα γύρω από το σπίτι, θα εμποδίσουν τις ακτίνες του ήλιου να το «ψήσουν» το καλοκαίρι, ενώ θα αφήσουν τις ίδιες ακτίνες να το ζεστάνουν τον χειμώνα! Στα σημεία μπροστά από τις μπαλκονόπορτες προτιμήστε ψηλά φυτά που θα δημιουργούν σκίαση στα παράθυρά σας.
Πηγή: http://spirossoulis.com