blog

6 κανόνες που θα βοηθήσουν γονείς και παιδιά τη νέα σχολική χρονιά

Μπήκε ο Σεπτέμβρης και η νέα σχολική χρονιά είναι προ των πυλών τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους γονείς.  Τα παιδιά πηγαίνουν σε μεγαλύτερη τάξη, οι απαιτήσεις αυξάνονται, όπως και το άγχος μας για το να έχουν μια ομαλή και αποδοτική χρονιά.  Μπορούμε, όμως, να τα βοηθήσουμε στο νέο τους ξεκίνημα, καθιερώνοντας μικρές συνήθειες που θα τους χρησιμεύσουν, όχι μόνο φέτος, αλλά και τα επόμενα σχολικά χρόνια.

Πώς να οργανώσετε την καθημερινότητα

Φτιάξτε τη σχολική τσάντα από το βράδυ

Αν έχετε ακούσει την φράση «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», σας προτείνουμε να την εφαρμόσετε στην καθημερινότητά σας.  Είναι πολύ σημαντικό να συνηθίσουν να φτιάχνουν τα παιδιά – ιδανικά από μικρή ηλικία- τη σχολική τους τσάντα από το προηγούμενο βράδυ.  Από τέτοιες μικρές συνήθειες, μαθαίνουν να μην αφήνουν τίποτα για την τελευταία στιγμή και αποκτούν οργανωτικές ικανότητες.  Επιπλέον, δεν υπάρχει μεγάλος  κίνδυνος ότι θα ξεχάσει κάποιο τετράδιο ή βιβλίο στο σπίτι και εσείς θα γλυτώσετε το άγχος του πρωινού να τα προλάβετε όλα και στην ώρα τους.

Φροντίστε ο χώρος διαβάσματος να είναι τακτοποιημένος

Πολλά είναι τα παιδιά που θα χρησιμοποιήσουν τη δικαιολογία «δεν βρίσκω το τετράδιο» ή «μισό λεπτό να μαζέψω το γραφείο» για να καθυστερήσουν το διάβασμά τους. Βοηθήστε τα να μάθουν να τακτοποιούν το γραφείο τους και όλα τα σχολικά τους είδη να βρίσκονται στη θέση τους.  Με αυτόν τον τρόπο, θα εξοικονομήσετε χρόνο και επιπλέον, μην ξεχνάτε: ένα τακτοποιημένο γραφείο «προσκαλεί» τον μαθητή να διαβάσει.

Κρύψτε οτιδήποτε μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του…

Και με αυτό εννοούμε τα κινητά, τα tablet και τους φορητούς υπολογιστές.  Φροντίστε επίσης, να κλείνετε την τηλεόραση τις ώρες διαβάσματος, καθώς θα δυσκολευτεί να συγκεντρωθεί.  Στην περίπτωση που το παιδί δεν διαβάζει στο δωμάτιό του, είναι πολύ πιο εύκολο να εφαρμόσετε τα παραπάνω.  Αν, όμως, διαβάζει στο γραφείο του, μπορείτε να αφήνετε ανοιχτή την πόρτα του, έτσι ώστε να το επιτηρείτε.  Είναι πολύ σημαντικό να του ξεκαθαρίσετε ότι τις ώρες του διαβάσματος, η χρήση της τεχνολογίας επιτρέπεται μόνο αν η δασκάλα έχει ζητήσει κάποια εργασία.

Πώς να οργανώσετε το διάβασμα

Βάλτε πρόγραμμα στις ώρες διαβάσματος

Κάποια παιδιά προτιμούν να ξεκινούν το διάβασμα αμέσως μετά το μεσημεριανό τους, ενώ άλλα έχουν την ανάγκη πρώτα να ξεκουραστούν και μετά να κάνουν τα μαθήματά τους.  Σε όποια κατηγορία και αν ανήκει το παιδί σας, είναι απαραίτητο να καθορίσετε ποιες ώρες θα είναι αφιερωμένες στο διάβασμα.  Όταν τα παιδιά προσαρμόζονται σε μια συγκεκριμένη ρουτίνα, τους είναι πιο εύκολο να συνηθίσουν και να αποδώσουν.

Μην κάνετε τις ασκήσεις των παιδιών

Ναι, μπορεί να το δείτε κουρασμένο και να θελήσετε να το βοηθήσετε ή μπορεί και εσείς η ίδια να νιώθετε εξαντλημένη, όμως, το να κάνετε τις ασκήσεις του θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στις σχολικές του επιδόσεις.  Ενθαρρύνετέ το να προσπαθήσει μόνο του και τονίστε ότι είστε δίπλα του σε περίπτωση που χρειαστεί βοήθεια.  Και μην ξεχνάτε πάντα να ελέγχετε αν έχει μαθήματα για το σπίτι, γιατί το «δεν μας έβαλε τίποτα σήμερα», σπανίως ισχύει.

Πρώτα τα δύσκολα μαθήματα και μετά τα εύκολα

Κάθε μαθητής έχει τις δικές του αδυναμίες σε κάποια μαθήματα. Tα περισσότερα παιδιά τείνουν να αρχίζουν με τις ασκήσεις του αγαπημένου τους μαθήματος, όμως, αυτό δυσκολεύει την πορεία του διαβάσματος.  Προτιμήστε και καθιερώστε σιγά-σιγά να αρχίζετε το διάβασμα με το μάθημα που το δυσκολεύει περισσότερο, γιατί το παιδί θα είναι ξεκούραστο και επομένως θα είναι πιο παραγωγικό και θα αποδώσει καλύτερα.

Καλή αρχή σε όλα τα παιδιά!